Spouwmuurisolatie is een goede manier een huis te isoleren en warmte binnen te houden. Dat scheelt in energiekosten en komt minder CO2 in het milieu terecht. Dat laatste komt doordat er minder gas nodig is om het huis te verwarmen. De overheden in Nederland en België hebben subsidies in het leven geroepen, vooral vanwege het milieuaspect. Maar is ieder huis hiervoor geschikt? De meeste huizen wel, maar er zijn voorwaarden aan verbonden. Bij een nieuw huis zal er meestal al een spouwmuurisolatie zijn aangebracht zijn bij de bouw.
De spouwmuur
Een spouwmuur bestaat uit twee muren waar een ruimte tussen zit. Deze dubbele muur zorgt er voor dat het huis beter steviger is, minder tocht en de warmte beter binnen houdt. Bij de meeste zijn de buitenmuren daarom spouwmuren. Deze kun je extra isoleren. Dat is niet ingewikkeld. Er wordt een gaatje gemaakt in de muur en het materiaal wordt erdoor gespoten. Als het gedaan is, wordt het gaatje weer dicht gemaakt. Een bedrijf kan in de meeste gevallen binnen een dag het hele huis doen. Er is weinig rommel, en het is snel gebeurd. Het is niet aan te raden om het zelf te doen, omdat u zeker moet zijn dat echt de hele spouw gedaan is en dat is aan de buitenkant niet te zien.
Geschikte huizen
De meeste huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Oudere huizen hebben geen spouw. Daar zult u een extra isolatielaag moeten aanbrengen aan de binnenkant of de buitenkant van de muur. Voor huizen tussen 1920 en 1975 zijn er wel voorwaarden. Het belangrijkste is dat de muren niet dampdicht mogen zijn. Vocht dat er in is getrokken moet weer kunnen verdampen. Muren van geglazuurde bakstenen of geschilderde stenen zijn wel dampdicht. Hier kan spouwmuurisolatie niet worden aangebracht. Als er veel rommel binnenin de spouwmuur zit, werkt isolatie niet goed. De vervuilde stukken kunnen namelijk niet opgevuld worden met het isolatiemateriaal en dan ontstaan er koudebruggen. Dat zijn delen waar de koude lucht toch door de muren komt, met vochtplekken tot gevolg. Het is mogelijk om spouwmuren schoon te maken, tenzij er grote plekken met cement in zitten. Er is daarom goed om de muren te inspecteren voordat u het gaat isoleren. Een isolatiebedrijf heeft daar instrumenten voor.
Kosten en subsidie
De kosten zijn niet zo hoog. Voor een tussenwoning kunt u voor minder dan € 1000,- klaar zijn. De energiebesparing kan oplopen tot meer dan € 200,- per jaar. Met vier of vijf jaar kunt u de kosten terugverdiend hebben. Daarnaast is er subsidie mogelijk in Nederland en België. Bekijk de mogelijkheden en voorwaarden. Een subsidie kan behoorlijk schelen in de kosten die u maakt. Maak er gebruik van. Wilt u een prijsoverzicht ontvangen van de mogelijkheden en kosten? Vraag dan via de onderstaande link vrijblijvend meerdere offertes aan bij isolatiebedrijven.
Bron: Wavlo.nl – Isolatie specialist uit Almere. Operatief in heel Nederland!
Reacties door admin